• Imkerij

Imkerij

Is uw tuin uitverkoren door een zwerm bijen? Neem contact op met de Bossche imkers!

–> Doet u mee met de cursus natuurlijk bijen houden? Hier is meer informatie te lezen en aan te melden!

Op Imkerij Bleijendijk wordt sinds 2016 bedrijfsmatig geïmkerd. De imkerij richt zich met name op de productie van onze “Landgoed Bleijendijk Honing”. In de afgelopen Jaren verzamelden onze bijen zowel een Lente- zomer- als Linde-Honing en in seizoen 2018/19 ook en hele bijzondere Boshoning.

De imkerij onderscheidt zich als 1 van de 1 e imkerijen in Nederland al een aantal jaren in de traceerbaarheid van onze honing. In onze productiecode is het nummer van het bijenvolk verwerkt dat de honing in het potje heeft verzameld. Door onze bedrijfsmethode lukt dat al met 90% van onze honing.

De Imkerij levert op allerhande manieren een bijdrage aan natuur en diversiteit op het landgoed. Zowel in een adviserende en uitvoerende rol. Op Bleijendijk heeft de Imkerij ook een kweekstation voor de Rosse metselbij en de Gehoornde metselbij. Beiden zijn Nederlandse Inheemse wilde-bijensoorten. De Gehoornde metselbij was sindskort met uitsterven bedreigd en is door onze inzet weer te vinden op ons landgoed..

Op Bleijendijk doen we ons best om een populatie van deze soort kansen te geven om zich te vestigen.

De imkerij heeft een biologische certificering in voorbereiding en voldoet op bijna alle punten al aan de eisen hiervoor. Zo zijn de bijenkasten van natuurlijke (geen kunststoffen) materialen, gebruiken we ecologische oliën om de kasten te beschermen tegen wind en regen en worden de vleugeltjes van de koninginnen niet geknipt. In de loop van 2020 hopen we de certificering rond te hebben. In 2017 produceerden we de eerste 85 potjes Bleijendijk-honing welke in een smaaktest met 16 (al gecertificeerde) biologische honingmerken als beste uit de test kwam.

De imkerij heeft een bijzondere wijze van imkeren ontwikkeld. Met zo weinig mogelijk ingrijpen wordt de honing spaarzaam geoogst waardoor deze vol van smaak is de nectarsmaken van het hele jaar vertegenwoordigd zijn in onze honing. Het resulteert in een bijzonder smaakvolle honing, fruitig en middelzoet en bij sommige volken iets muntig. Het bevat de restanten van pollen van de maand april tot en met september waardoor de honing bij mensen met hooikoorts zeer geliefd is.

Het is bekend dat bijen die de kans krijgen om zich over meerdere jaren aan te passen aan de lokale omstandigheden weerbaarder zijn en betere overlevingskansen hebben. Daarom kweekt de imkerij eigen
“Vughtse” koninginnen en jonge volkjes. De zachtaardige volken worden ingezet voor educatie, bijencursussen, workshops, open dagen en bedrijfs- of verjaardagsuitjes. De Imkerij monitort ook gedegen de stuifmeel en nectardracht op en om het Landgoed. In de nabije toekomst hopen we dat de wens uitkomt om onze honing te slingeren op Bleijendijk zelf, in een speciale honingruimte, zodat u als consument kunt zien waar onze honing vandaan komt en hoe deze wordt bereid. De zomerhoning van 2018 is nog te verkrijgen in de Boerderijwinkel
24/7 op het landgoed.

Heb je een vraag, tip of opmerking over hoe we met de bijen omgaan op Bleijendijk, stuur dan een mailtje naar info@bleijendijk.nl . We horen het graag!

Bleijendijk