• Imkerij

Imkerij

De Groene Imkerij is de Imkerij op landgoed Bleijendijk waar op dit moment 32 honing-bijenvolken verblijven.

De Groene Imkerij levert op allerhande manieren een bijdrage aan natuur en diversiteit. Op Bleijendijk heeft de Groene Imkerij ook een kweekstation voor de Rosse metselbij en de Gehoornde metselbij. Beiden zijn Nederlandse Inheemse wilde-bijensoorten. De Gehoornde metselbij is een rode lijst-soort welke met uitsterven wordt bedreigd. Op Bleijendijk doen we ons best om een populatie van deze soort kansen te geven om zich te vestigen.

De imkerij heeft een biologische certificering in voorbereiding en voldoet op bijna alle punten al aan de eisen hiervoor. Zo zijn de bijenkasten van natuurlijke (geen kunststoffen) materialen, gebruiken we ecologische oliën om de kasten te beschermen tegen wind en regen en worden de vleugeltjes van de koninginnen niet geknipt. In de loop van 2018/2019 hopen we de certificering rond te hebben.

De bestrijding van de Varoamijt welke de bijen ernstig bedreigt gebeurt met natuurlijke middelen.

In 2017 produceerden we de eerste 85 potjes Bleijendijk-honing welke in een smaaktest met 16 biologische honingmerken als beste uit de test kwam. 

De honing is vol van smaak en omdat wij spaarzaam honing oogsten zijn de nectarsmaken van het hele zomerseizoen vertegenwoordigd in onze honing. Het resulteert in een bijzonder smaakvolle honing, fruitig en middelzoet. Het bevat de restanten van pollen van de maand mei tot en met september waardoor de honing bij mensen met allergie zeer geliefd is.

De imkerij werkt hard aan het kweken van een zachtaardige lijn van bijen. Zodra we daarover tevreden zijn starten we met educatie en bijencursussen voor kinderen en jeugd. In 2018 staat het inventariseren en uitbreiden van de drachtbronnen voor de bijen op Bleijendijk centraal en hopen we dat de wens uitkomt om onze honing en andere producten te kunnen produceren op Bleijendijk zelf, zodat u als consument kunt zien waar onze honing vandaan komt en hoe deze wordt bereid.

De zomerhoning van 2017 en de voorjaarshoning van 2018 is te verkrijgen in de Boerderijwinkel 24/7 op het landgoed.

Contact met de Groene Imkerij

Bleijendijk