IVN/VNW ‘s-Hertogenbosch wandeling over Landgoed Bleijendijk 21 mei 2017

Het uitstapje voor alle actieve vrijwilligers van IVN/VNW ’s-Hertogenbosch ging dit jaar naar landgoed Bleijendijk.

Om 10 uur werden we,  bij ’t Mieneke verwelkomd door Karst Kooistra. Op picknick tafels in het zonnetje met een geweldig uitzicht op de weilanden van het landgoed hebben we koffie en thee gedronken. We waren dit jaar met 40 IVN ers. Karst heeft een boeiende uiteenzetting gedaan over de geschiedenis van het landgoed, het beleid, alle activiteiten die er plaatsvinden en de toekomstplannen.

Vervolgens zijn we naar boerderij Bleijendijk gelopen, waar we een rondleiding hebben gekregen van Rob Bennenbroek. Zijn gedrevenheid, inspiratie en trots met zijn koeien sprak ons zeer aan. Maar ook zijn serieuze antwoorden op soms wel kritische vragen waren heel verhelderend. Het valt niet mee om met de middelen die je hebt en alle overheidsregeltjes, toch duurzaam en milieuvriendelijk het vak van veeboer uit te oefenen.

Na de bezichtiging van de melkstal zijn we weer naar ’t Mieneke gelopen voor een een biologische lunch, georganiseerd door Herma. Ook weer buiten onder de stralende zon. Menigeen liet zich de rauwe melk goed smaken.

Van ’t Mieneke hebben we een hele mooie wandeling over het landgoed gemaakt over de dijk met een prachtig uitzicht over de meanderende Essche Stroom. Met vele natuurgidsen en natuurkenners onder ons, die van alles onderweg moesten bestuderen, schoot het wandelen niet erg op. Maar iets over 14:00 uur kwamen we dan toch nog op tijd aan bij Julia en Pieter van tuinderij De Guit.

De groep van 40 personen werd in twee groepen verdeeld. De ene groep ging met Julia mee en de andere groep met Pieter voor een interessante excursie over de tuinderij. Enthousiaste verhalen over geslaagde oogsten, experimenten maar ook mislukkingen werden verteld en ter plaatse getoond. De groentebedden stonden er prachtig bij ondanks de droogte van de laatste dagen. Na afloop werd er nog heerlijke zelfgemaakte appelsap gedronken en Julia maakte voor ons ook nog even de winkel open voor de nieuwsgierigen of kooplustigen onder ons.

Het was een heel geslaagde dag.

René Giebels