Historische Lindelaan terug van weggeweest op Bleijendijk

Afgelopen zaterdag 11 januari 2020 is er op Landgoed Bleijendijk in Vught/St.Michielsgestel een nieuwe lindelaan aangeplant.In November 2018 is op het landgoed de oude en kaprijpe populierenlaan gekapt, waar op dit moment planken van worden gezaagd voor onder andere grafkisten en andere gebruiksvoorwerpen. In plaats van deze populieren heeft het landgoed ervoor gekozen om lindes terug te planten. De lindes geven een impuls aan de biodiversiteit door de prachtige en heerlijk geurende bloesemdracht, waar de bijen enorm van genieten, daarnaast bieden ze voor vogels veel nestmogelijkheden. Deze impuls past goed binnen het Biologische landbouw aspect op het landgoed. Uit notariële geschriften is verder bekend dat er in 1736 gesproken werd van een ‘wandeldreef van zwaare opgaande linde-boomen’. Nu is de lindelaan dus in volle glorie weer terug op Bleijendijk.Met hulp van een enthousiaste groep vrijwilligers zijn er zowel Winterlindes (Tilia cordata) als Krimlindes (Tilia euchlora) aangeplant op een tracé van zo’n 300 meter, gelegen tussen Boerderij ’t Mieneke en Boerderij Bleijendijk. De poort bij Boerderij Bleijendijk zal verder geflankeerd gaan worden door twee Zomerlindes (Tilia platyphyllos) als poortwachters.

De eerste linde werd aangeplant door Ibrich Kooistra; de oudste dochter van de huidige eigenaren Herma Winnemuller en Karst Kooistra.

De lindes zullen bijdragen aan de lindehoning op the landgoed, als onderdeel van het assortiment sap, vlees, zuivel, kaasproducten verkrijgbaar in de 24/7 winkel op het landgoed. (www.bleijendijk.nl)

Tijdens de open dag van 20 september 2020 bent u van harte welkom om door deze nieuwe lindelaan te komen wandelen.